Att köpa begagnad bil

Ska du köpa begagnad bil så finns det några saker som du bör tänka på för att känna dig nöjd med köpet efteråt. Först och främst måste du bestämma dig för vilken sorts bil du vill ha, du kanske inte behöver låsa dig vid just ett märke eller en modell utan se istället utifrån vilka behov du har och vilka funktioner du vill att bilen ska ha. När du sedan vet ungefär vad du är ute efter kan du börja att kolla runt på bilannonser. Att kolla på bilannonser på internet till en början är väldigt bra eftersom du hittar väldigt många där och kan skaffa dig en uppfattning om vilket pris som verkar rimligt för just det du vill ha.

Många funderar över om det är bäst att handla från en privatperson eller om man absolut bör gå till en bilhandlare, men det finns inget enkelt svar på den frågan. Lås dig inte vid ett av alternativen utan undersök bilar till salu både av privatpersoner och av bilhandlare, men ha i åtanke att en del saker kan skilja sig. Köper du från en bilhandlare så brukar man oftast få med sig någon form av garanti att bilen faktiskt är i det skick som säljaren utger bilen för att vara men det gör också att priset kan bli högre. Köper du från en privatperson är det extra noga att du verkligen undersöker bilen noggrant och provkör den ordentligt (detta ska du såklart även göra hos en bilhandlare) eftersom du får inga garantier alls. Däremot ska du inte betala lika mycket som du skulle ha gjort om det var en bilhandlare som mellanhand.

Sist men inte minst, glöm inte bort att kontrollera all dokumentation, hur ser serviceboken ut? Är bilen servad när den ska och har en ifylld servicebok? Kontrollera så att bilen är besiktigad och om den blev godkänd eller ej på senaste besiktningen.